13 April 2011

MENU DIET : IKAN TENGGIRI KUKUS





Inilah makanan tengahari saya. Menu berkhasiat kononnya.. Tanpa minyak dan lemak... Ok la ari ni nak share resepinya..


1 potong ikan tenggiri saiz sederhana
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
2 btg serai
2 biji lada kecil (kalu x nak pun takpe sbb pedas)
beberapa biji Lada putih
sedikit SOS tiram
sedikit bawang besar
sedikit limau nipis
gula dan garam secukup rasa


Cara membuatnya :
1. Lumurkan ikan tenggiri yg telah dibersihkan dengan garam dan gula.
2. Tumbuk bwg putih, halia,lengkuas,serai dan lada putih.
3. Lumurkan bahan2 yg ditumbuk tadi pada ikan tenggiri.
4. Perapkan ikan tenggiri selama beberapa jam (5 jam).
5. Sebelum kukus hiris bawang besar dan tabur di atas ikan tenggiri. Jangan lupa perah sedikit limau nipis dan isi sedikit SOS tiram..
6. Kukus ikan tenggiri tersebut sehingga masak.


Bole dimakan dgn nasi panas2. Nak lagi sedap cicah ngan air asam. Tapi saya x mkn dgn nasi tau...itupun ikan tu saya makan sebelah saje.. Lagi sebelah kasi anak makan... Nak tau sedap ke tak.. Mari kita Tanya si debab saya ni.. Ikmal camne sedap x ikan tu?



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

comments